A Place to Gather

Back to the main page

Chapel Addition

“The expansion and renovation of the chapel will reinforce and advance our already robust commitment to Whitworth’s mission to honor God, follow Christ and serve humanity. I could not be more excited about this project.”
– Jerry Sittser, Professor of Theology and Senior Fellow in the Office of Church Engagement

Funded - Thank you!

Back to the main page

Whitworth has a long history of excellence in the teaching of theology at both the undergraduate and now the graduate levels, serving our students with vibrant campus ministry opportunities throughout the week, and coming alongside congregations to strengthen the church through programs like the Whitworth Institute of Ministry.

 

When this project is completed in Fall 2018, the staffs of the campus ministry program, the theology department, and the office of church engagement will share a building, which will allow for greater synergy between all three programs and collegiality between staff and students. The new and remodeled facilities will provide offices for more than 20 faculty, staff and student employees, new gathering spaces for students, and nominal renovations to the existing chapel restrooms, break room, and audio visual system.

Recent faculty and administrative hires in these areas have secured the direction of the campus ministry and theology programs for the foreseeable future, and the exciting new offerings and entrepreneurial spirit of the office of church engagement has breathed new life into our institutional service to local churches throughout the region, and across denominational boundaries.

This facility will become the vibrant new home for the theology department, the office of church engagement, and campus ministries, heralding an exciting new day for service to our students and to the church.

The addition, on the Loop side of the existing chapel, will provide individual works spaces for the Office of Church Engagement and the Theology Department. The chapel will also be renovated to offer additional seating and improved audiovisual systems, as well as a remodeled conference room.

This view from the Loop indicates how the addition will connect with the existing chapel. The design of the building will feature significant windows, maximizing views of the campus grounds.

The new main entrance will allow access to both the chapel and the office wing and provide an outdoor room with a fireplace.

A view from the main entrance of the office looking in toward the current chapel. The space on the right is a meditation garden.

Upon entering the new wing, the meditation garden is on the left and faculty offices are on the right.

Next to the meditation garden is a flexible space that will be available for impromptu gatherings and conversation between faculty and students.

Share